Sector verkeert in zeer zwaar weer door corona crisis.

De buitensportsector wordt op dit moment hard getroffen door de corona-crisis. Omdat veel activiteiten in groepsverband worden gedaan, was de buitensportsector één van de eerste sectoren die geen activiteiten meer kon aanbieden. Dit is ook duidelijk te zien in het aantal annuleringen en nieuwe boekingen. Boekingen worden massaal geannuleerd. Het directe omzetverlies voor de sector wordt op dit moment al geschat op € 80 miljoen euro tot en met september. Hierin zijn indirecte bestedingen/economische impact voor de regio niet in meegenomen. Daarom de noodoproep richting overheid: steun onze bedrijven met directe verlaging van lasten, belastingen en zorg voor een noodfonds.

De “outdoor” bedrijven moeten de jaaromzet in 6 maanden verdienen. Daarbij zijn het voor- en najaar de meest belangrijke momenten. Het gehele voorjaar kan door de corona crisis inmiddels worden afgeschreven. De vraag is in hoeverre het najaar nog enig soelaas biedt voor de buitensportondernemer.

Omdat de overheid de buitensportsector niet ziet als “gesloten sector”, is het noodpakket met maatregelen niet toegesneden op de buitensportsector. Zo wordt er totaal geen rekening gehouden met seizoensarbeid in de NOW-regeling. Daarbij was ook de TOG’S regeling niet direct geschikt voor de buitensportsector. Veel buitensportbedrijven hebben een woning op hetzelfde adres en waren daardoor uitgesloten van de regeling. Dit lijkt alsnog te worden herzien. Echter de sector zit in enorm zwaar weer en zal dit ook volgend jaar nog merken.

De oproep aan de consument, het onderwijs en zakelijke markt is dan ook om vooral de ondernemers in de buitensportsector te ondersteunen, activiteiten te boeken wanneer dit weer kan. De oproep aan de overheid is nadrukkelijk: steun onze bedrijven met directe verlaging van lasten, belastingen en zorg voor een noodfonds. Het voortbestaan van al deze uitjes, schoolkampen en activiteiten staat letterlijk op het spel

Pin It on Pinterest

Share This